Abstinujúci Prešovčan sa vyberie pešo do liečebne Rieka osláviť svoju 50-tku

17.03.2008 Prešov

Prešov 17. marca (TASR) - Abstinent Anton Michalik z Prešova sa vyberie pešo na vyše 200 kilometrov dlhú trasu do liečebne Rieka v Šútove v okrese Martin, aby tam 28. marca oslávil svoje päťdesiate narodeniny.
Ako dnes povedal na tlačovej konferencii, urobí tak preto, lebo v spomínanej liečebni mu veľmi pomohli zbaviť sa závislosti od alkoholu a od januára 2006 patrí medzi vyliečených alkoholikov. Do Šútova sa vyberie z Prešova v stredu 26. marca a trasu chce zvládnuť za 50 hodín. Minulý rok ju urobil za 54 hodín, pritom rátal, že na ceste strávi 72 hodín. Špeciálne netrénuje. Pôjde po hlavnej ceste cez Levoču, Poprad a vyhne sa akurát diaľnici. Na tričku ponesie už svoj osvedčený nápis Zdravý rozum = zdravý život.
Michalik je vyučený murár a šestnásty rok bezdomovec. Ako povedal, pre alkohol prišiel o rodinu i deti, žije sám a svojím abstinovaním i vzťahom k životu chce deklarovať, že sa dá žiť bez alkoholu. Provizórnu strechu nad hlavou má v nocľahárni Archa v Prešove, ktorá je súčasťou resocializačného programu Cesta k domovu Gréckokatolíckej diecéznej charity. \"Verím v Boha a cítim, že má svoje plány so mnou, \" konštatoval. Ako priznal, keď pil pokúsil sa aj viackrát o samovraždu. Naposledy celú noc visel na špagáte na strome pri Košiciach a len špičkami nôh sa dotýkal zeme. Prežil, pretože ho objavili okoloidúci. \"Pán Boh nechcel moju smrť, \" dodal. Aj v chodení vidí akúsi prozreteľnosť, pretože prvú túru urobil v roku 2004 z Bardejova do Bratislavy a počas nej nevypil ani kvapku alkoholu.
O alkoholizme si myslí, že je to nevyliečiteľná choroba, preto aj on k sebe je veľmi opatrný. Napríklad z nocľahárne išiel aj do jednoizbového bytu, ale asi po piatich dňoch cítil, že už nezvládne samotu, tak sa hneď vrátil naspäť. Živí sa predajom charitatívneho časopisu Cesta na svojom stálom dlhoročnom stanovisku v Prešove. Nezarobí veľa, napr. v Kvetnú nedeľu 16. marca za hodinu a 40 minút prešlo okolo neho 173 ľudí a nikto si od neho časopis nekúpil.
V minulom roku sa prihovoril politikovi Ivanovi Miklošovi a ten mu poslal päťtisíc korún, ktoré prevažne použil na zriadenie internetovej stránky na adrese www.chodectono.sk. Dávnejšie ju neaktualizoval, pretože takú službu si nedokáže zaplatiť a sám to ešte nevie urobiť. Z ciest si píše všelijaké príbehy súvisiace s pitím alkoholu. Pomáha mu aj vedenie prešovskej samosprávy, bývalé i terajšie.
Proti alkoholizmu je podľa neho zbytočné bojovať, on sám by ani nikdy nenavrhol, aby napr. zakázali výrobu alkoholu. \"To by nastal koniec sveta, \" poznamenal. Podľa neho je lepšie venovať viac pozornosti výchove detí a mládeže, aby boli odolnejšie voči alkoholu a drogám. \"V školách by som zaviedol povinné čítanie o ľuďoch, ktorí padli na samé dno vďaka pitiu alkoholu, \" vyjadril sa.
 

Vyberte región